http://geceyibeyazlatannur.blogspot.com.tr/

24 Ağustos 2015 Pazartesi

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR

 EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR










2015 Milletvekili Seçimlerinde Hangi Partiye Oy Vereceksiniz ?
AK PARTİ
1030 Oy
CHP
343 Oy
MHP
728 Oy
HDP
236 Oy
SP
83 Oy
BBP
117 Oy
Toplam Oy: 2537
SGK'nın yeni başkanı Yadigar Gökalp İlhan ile makamında görüştü. Gökalp'ten yakın zamanda TBMM'ye sevk edilmesi beklenen 15 maddelik tasarı taslağından başka, "Vazgeçildi" haberlerine rağmen emeklilikte yaşa takılanlarla müjdeli haberler var.

BU HAFTA KESİNLEŞECEK

Habertürk'ten Ali Tezel'in haberine göre, Planlanan formül şu: Emekliliğine kaç yıl kalmışsa her yıl için yüzde 5 düşük maaşı kabul eden hemen emekli olabilecek. Maliye yüzde 5 kesinti istiyor, ancak Almanya'da yüzde 2 olan bu oran önümüzdeki haftalarda kesinleşecek.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR NE OLACAK?

İlk sorum "emeklilikte yaşa takılanlar" ile ilgili oldu. Başkan İlhan, bu konuda çalışmalarının devam ettiğini ve yakında gerçek metnin ortaya çıkacağını ifade etti. "Her erken emekli olunacak yaş için emekli aylıklarında bir indirim söz konusu olup olmadığı" soruma ise şimdilik taslak metinde her erken emekli olunacak yaş için "yüzde 5'lik bir indirimi" düşündüklerini, ama henüz kesinleşmediğini ekledi. Maliye'nin görüşünün yüzde 5 kesinti yapılması yönünde olduğu belirtildi. Gökalp, konuyla ilgili olarak yasa çıkarsa sigorta süresi ve prim gün sayısı dolup yaşı bekleyen 300 bin kişinin (SSK'lının) emekli olma hakkı elde edeceğinden maliyet unsurunun hesaplandığını da belirtti.
YAŞA TAKILANLARIN BORÇLANMA TALEBİNİ DE İLETTİM

SGK Başkanı ile görüşeceğimi duyan "emeklilikte yaşa takılanlar" grubu da beni arayıp başkana bir teklifleri olduğunu belirttiler. Tekliflerini başkan hanıma ilettim. Grubun teklifi, "Emekliliğimize yaş şartından kaç yıl kalmışsa parasını peşin ödeyelim, aylıktan indirim yapmasınlar" idi. Başkan hanım bu teklife de sıcak baktığını ve bakanlık makamıyla birlikte konuyu değerlendireceklerini ifade etti. Bu uygulanırsa günlük en az 10.5 lira borçlanmak gerekiyor. Bu da örneğin 5 yılınız kalmışsa 19 bin lira borçlanma demek.

ERKEN EMEKLİLİK SADECE SSK'LILARA

Yaşı beklerken iş bulma umut ve isteği azalan ve emekli de olamayanlardan sadece SSK'lılara (4/A'lı) erken emeklilik hakkı gelirken, Bağ-Kur'lu (4/B'li) ve memurlara (4/C'li) bu hak şimdilik düşünülmüyor. Bu konuda en önemli kriter iş bulma konusu olduğu için SSK'lı olup da emeklilik bekleyenlerin ilk planda düşünülmesi doğru olmakla birlikte, Bağ-Kur'lulara ve memurlara da erken emeklilik getirilmesi yerinde olacaktır.
EYT Erken emeklilikte yaşa takılanların   son durumu,,
SGK Emeklilikte yaşa takılanlar ve erken emeklilik yasası son durum belli olmaya başladı. EYT son dakika haberleri Haber Kıta'da
SGK emeklilikte yaşa takılanlar ve erken emeklilik yasası son durum belli olmaya başladı. EYT son dakika haberleri haberkita.com'da

Emekli aylığı NASIL BAĞLANACAK
YAŞA TAKILANLAR KİMLER?

SSK'lı olanlardan 8.9.1999 gününe kadar emeklilik için iki şart vardı. Birincisi, sigortalılık süresi (kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl), ikincisi de 5000 günlük prim ödeme gün sayısı. Bu tarihten sonra ise üçüncü bir şart daha geldi, yaş şartı. 8.9.1999 gününden önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde ise 44 ile 60 yaş arasında değişen yaş bekleme süresi getirildi. Memurlar ve Bağ-Kur'lular için de benzer şekilde yaş şartı getirildi. www.polishaber.net
"Emeklilikte yaşı bekleyenler"in büyük bir derdi daha var. İşe girmek isteseler "Yaşlısın" diyorlar, emekli olalım dediklerinde ise "Gençsin" diyorlar. Bu sebeple iki arada bir derede kalmış gibiler.

ALMANYA VE FİNLANDİYA ÖRNEKLERİ

Almanya'da normalde emeklilik yaşı, işe giriş ve doğum tarihlerine göre 65 veya 67'dir. Ancak 63 yaşına gelmiş olanlar her eksik yaş için yüzde 2'lik daha düşük emekli aylığı bağlama oranıyla 67 yaşını beklemeden emekli de olabiliyorlar. Daha sonra çalışsalar bile emekli aylıkları artmıyor. Finlandiya'da da benzer uygulama var, ama daha güzel. Eksik aylık bağlama oranıyla daha erken yaşlarda emekli olanlar, emekli olduktan sonra çalışmaya devam ederlerse her çalıştıkları yıl aldıkları emekli aylığı yüzde 2 artarak gerçek emekli aylıklarına yükseliyor.

Erken emeklilik konusunda çalışmalar başladı ve artık erken emeklilik hayal olmaktan çıkıyor. Sonunda erken emeklilik için adımlarda atıldı. Erkekler için askerlik borçlanması, kadınlar için ise doğum borçlanması formülü geldi.

Erken emeklilik tüm çalışanların hayallerini süslüyor. Son dönemde yaşanan gelişmeler çalışanları sevindiriyor. Çalışan erkekler için askerlik borçlanması yoluyla erken emekliliğin önü açılmıştı. Bunun yanında prim sayısı ve sigorta gününü doldurduğu halde yaşa takılanlar için yapılan düzenlemeler erken emekliliğin önünü açmıştı. Bu kez kadınların erken emekli olabilmesi için düzenlemeler yapılmaya başlandı. Kadınlar için yapılan erken emeklilik düzenlemesinde emekliliğin yolu çocuk borçlanması yoluyla açılıyor. 



DOĞUM BORÇLANMASININ KAPSAMI GENİŞLETİLİYOR
Erkeklerde askerlik borçlanması yoluyla önü açılan erken emeklilikte kadınlar için de benzer bir modelin üstünde çalışılıyor. Çalışan kadınlar doğum borçlanması yoluyla erken emekli olabilecekler. Aslında doğum borçlanması hakkı eski bir uygulama ancak kapsamı genişletilen torba yasayla birlikte doğum borçlanması konusunda da değişimler yapıldı. Doğum borçlanmasının kapsamının genişletilmesi ile kadınlara erken emekliliğin yolu açıldı. 

DOĞUM BORÇLANMASINDAN ARTIK TÜM ÇALIŞAN KADINLAR YARARLANABİLECEK
Doğum borçlanması hakkın önceden SSK'lı kadınlara tanınan bir haktı. Ancak yeni yapılan düzenlemelerin ardından artık bu haktan Bağ-Kur'lu ve memur kadınlar da faydalanabilecek. Doğum borçlanması hakkı konusunda yapılan değişiklik sadece bununla kalmıyor. Önceden 2 çocuk için borçlanma yapılabiliyorken, bu sayı yeni düzenlemelerle 3'e çıkartıldı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder