http://geceyibeyazlatannur.blogspot.com.tr/

6 Ekim 2015 Salı

GELİRİNDEN AZ HARCA

Sevgili Dostlar Yorumlarınızla, Önerilerinizle bu makalelere can gelecektir.
Aşağıdaki makale tarafımızdan yazıldı. Yaklaşık bir yıl önce yazıldı.
Yine yazmak istedim.
Biz bu konuda bir yazı okuduk diye, kafanıza takılmasın diye bu izahatı yazdım.

HASAN GÜLER

BU ATEŞE KAR DAYANMAZ


sıcağa kar mı dayanır?
Aşırı harcamalarla eldeki imkânlar çok çabuk tükenir. Atalarımız ne güzel söylemişler. İşten artmaz, dişten artar. Ne kadar çok kazanırsak, kazanalım; harcamalarımıza dikkat etmezsek, elde avuçta bir şey kalmaz.
Bu konuda başka yazılar da yazdım. Hatta özdeyiş olacak bir cümle de kurdum.
GELİRİNDEN AZ HARCA..
Tekrar aynı konuyadönmek istiyorum. Kazandıklarımızdan bir kısmını zaruri ihtiyaçlarımıza, birkısmını eşe dosta, bir kısmını muhtaçlara, önemli bir kısmını ise tasarrufa ayırmalıyız.
Yine atalarımız söylemiş. Sen yarını düşünmezsen, yarın seni kim düşünür. Bu atasözümüz sadece parasal anlamda anlaşılmamalıdır.
İnsanların yardımına koşarsak, bizim de yardımımıza koşanlar olacaktır. Otobüslerde ihtiyarlar ayakta perişan olurken, pencereden dışarıyı seyreden ya da uyur numarası yapan gençlerin, oturdukları koltuklardan kıpırdamadığını görüyoruz.
Hemen aklıma o ihtiyarlar geliyor. Demek ki bir zaman onlar da gençti. Onlar da dışarıyı seyrettiler. Şimdi ektiklerini biçiyorlar.
Bazı ihtiyarları duyarız. Yakınları onlara bakmazmış. Araştırdığımızda gerçek meydana çıkıyor. Bu bakılmayan yaşlılar, bir zamanlar kendi ana babasına bakmayan kimseler çıkıyorlar.
Bu ateşe kar dayanmaz derken, nerelere geldik. Atalarımızı dinlersek rahat ederiz. Hepimizin çevresinde ata bildiği kimseler vardır. Herkes birgün ihtiyarlayacaktır. Herkes birgün bu kazandıklarını kazanamayacaktır..
Para biriktirin. Bunun için harcamalarınızıazaltın. Fakat lüzumsuz harcamalarınızı öğrenin ve paranızı boşa harcamayın. Elinizdeki imkanlarla, 
önce en yakınınızdaki ihtiyaç sahiplerine; gerekirse parayla, gerktiğinde emekle yardım edin. Unutmayın paranın alamadığı şeyler de vardır.
Belediye otobüslerinde uyuyor numarası yapmayın. Unutmayın günler çok hızlı geçer. Bir de bakmışsınızki, yaşlanıvermişinizdir. O zaman ektiklerinizi biçeceksiniz.
Yine de taşıma araçlarında yerini bize bırakanlar var ise, toplumumuzun iyilik üzere olmasındandır. Bunda da bizim katkımız, yüzde yüzdür. Yani çocuklarımızı,öğrencilerimizi iyilik üzere yetiştirmeliyiz. Kazanan biz oluruz.
Biz kendimizi düşünen biriysek, aslında kendimize zarar veren bir insanızdır. Başkalarını düşünen, hep alan değil, hep veren biriysek, aslında kendimize faydalı, uyanık bir insanızdır.
Ne ekersek onu biçeriz. İyilik eden,iyilik bulur.
Kötülük eden ise kötülük bulur.
Pek beğenmeseniz de,bu yazıyı sonuna kadar okudunuz. Öyleyse iki satır yorumla, bize destek olunuz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder